Historien om Dalum Kloster

Dalum Klosters historie går næsten 1.000 år tilbage. Over årene har klostret fungeret som både nonnekloster, herregård og kongelig børnehave. Dyk selv ned i klostrets spændende historie.

Tidslinje for Dalum Kloster

Slut 1100-tallet

Dalum Kloster grundlægges som et benediktinerkloster af benediktinernonner, der kommer inde fra Nonnebakken i Odense.

Efter 1536

Dalum Kloster overgår til kronen efter reformationen. Skiftende lensmænd driver klostret, der stadig huser nonner.

1620

Christian 4. overdrager klostret til Ellen Marsvin. Kongen er gift “til venstre hånd” med Ellen Marsvins datter, Kirsten, med hvem han får en stor børneflok. Børnene opdrages på Dalum Kloster, hvorfor Christian 4. ofte besøger Dalum.

1682

Dalum Kloster kommer på private hænder. Kammerherre Diderik Schult køber klostret for 19.326 rigsdaler. I den periode omdøbes klostret til Christiansdal til ære for Christian 5.

1718

Christiansdal kommer atter på kronens hænder. I de kommende årtier bruges klostret til indkvartering af officerer og til opbevaring af hø.

1764

Godset erhverves af Benzon-familien, der kommer til at eje Christiansdal i over 100 år. Stedet danner rammen for et overdådigt herregårdsliv.

1906

Sct. Hedvig Søstrenes Kongregation overtager Christiansdal, og ringen er sluttet. Senere skifter Christiansdal navn tilbage til Dalum Kloster.

2023

Dalum Kloster overtages af MT Højgaard Property Development, og en ny epoke i klostrets historie kan begynde.

De tidlige år

Historien om Dalum Kloster begynder i den tidlige middelalder i slutningen af 1100-tallet. Her bliver klostret grundlagt som et benediktinerkloster af nogle benediktinernonner, der kommer inde fra Nonnebakken i Odense.

Til at begynde med bygges klostret lige ved siden af Dalum Kirke, og kirken udgjorde således nordfløjen af det første klosteranlæg. Med tiden rykkes klostret dog lidt mod sydvest til den nuværende placering på den anden side af Dalumvej.

Vidste du at?

Det var ikke alle benediktinernonnerne, der praktiserede et asketisk liv i Guds tjeneste. I 1487 klager to af klostrets nonner således til paven og beder om at måtte udtræde af klostret på grund af den daværende abbedisses og de øvrige søstres uordentlige liv og tøjlesløse levned! Paven ender med at efterkomme deres ønske.

En kongelig affære

Christian 4. (1577-1648) er afbilledet flere steder på Dalum Kloster, og det er der en helt særlig grund til. Efter reformationen i 1536 kommer Dalum Kloster på kronens hænder, og i 1620 forærer Christian 4. godset til sin svigermor, Ellen Marsvin. Kongen er nemlig blevet gift ”til venstre hånd”, som det hed dengang, med Ellen Marsvins datter, Kirsten, og han har brug for et gods, der kan huse hans og Kirstens voksende børneflok.

De mange børn bliver opdraget på Dalum Kloster, og derfor får klostret ofte besøg af Christian 4. som på dette tidspunkt er en af Europas rigeste fyrster. Ellen Marsvin afstår Dalum Kloster i 1639.

H.C. Andersen som fast gæst

Mellem 1639 og 1764 fører Dalum Kloster en omskiftelig tilværelse og er både på kongens og på private hænder. Undervejs skifter klostret også navn til Christiansdal til ære for Christian 5. Men i 1764 køber Benzon-familien så Christiansdal, og de omdanner det hensygnende gods til en rigtig herregård.

I de følgende årtier danner godset rammerne om et rigt selskabs- og kulturliv med besøg af blandt andre H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger. I denne periode udvikler den nærliggende Fruens Bøge Skov sig også til et yndet udflugtsmål og rekreationssted for odenseanerne, hvilket det stadig er den dag i dag. Benzon-familien ender med at eje Christiansdal i over 100 år.

Vidste du at?

Historien om en af Odenses mest driftige familier begynder med et hittebarn under et bøgetræ. I 1792 finder man i Fruens Bøge Skov et få uger gammelt drengebarn. Ingen vil vedkende sig barnet, som derfor overdrages til Dalum-Sanderum Kommunes fattigkommission og bliver døbt Christian Bøg (fordi han ifølge legenden er fundet på Christiansdal under et bøgetræ). Christian Bøg bliver senere stamfader til den kendte Bøg-familie, og en af hans sønner grundlægger R. Bøg Jørgensens Maskinfabrik i Odense-bydelen Hjallese – i dag kendt som Jorgensen Engineering, en af Odenses større industrivirksomheder.

Ringen sluttes

I 1906 overtages Christiansdal af den katolske Skt. Hedvigs Stiftelsen. Fem søstre flytter ind på klostret, og dermed er ringen sluttet: Efter over 350 år som skiftevis kongelig ejendom og privat gods bliver Christiansdal atter til et kloster. Klostret får sit oprindelige navn tilbage, og i de næste mere end 100 år bliver socialt arbejde, specifikt omsorgen for forældreløse børn, omdrejningspunktet for klostrets virke.

I det nye årtusinde bliver det imidlertid sværere og sværere at finde nonner, der vil overtage driften af klostret, og derfor begynder stiftelsen at se sig om efter mulige købere.

En ny epoke for Dalum Kloster

Ved årsskiftet 2022/2023 overtager MT Højgaard Property Development Dalum Kloster og de tilhørende arealer, og derved kan en helt ny epoke i klostrets historie begynde.

Efter i mange år at have været lukket for offentligheden er det visionen at åbne klostret og klosterparken op for omverdenen og skabe et helt unikt boligområde i den gamle park – med behørig respekt for stedets historie og ånd.

Vidste du at?

Dalum Kloster har historisk rådet over nogle betragtelige besiddelser, mange af dem skænket af skiftende konger og bisper. Allerede i 1249 ejer klostret ejendomme på både Tåsinge, Langeland, Lolland, Ærø, Als og Femern, og i 1533 viser optegnelser, at klostrets besiddelser blandt andet omfatter 300 bondegårde.

Kunne du tænke dig at bo i Dalum Klosterpark?

Du har allerede nu mulighed for at skrive dig på vores interesseliste. Det er gratis og uforpligtende. Du skriver dig op ved at udfylde formularen nedenfor. Herved tilmelder du dig også automatisk vores nyhedsbrev, der sørger for at holde dig ajour om udviklingen på projektet.

Nyt boligområde ved Dalum Kloster. Nye moderne boliger midt i naturen